wtorek, 13 października 2015

Aromatyczne tagiatelle


Uwielbiam kuchnię włoską i wino. A jeżeli połączymy te dwie rzeczy w całość to wyjdzie coś naprawdę przepysznego ;)

Co potrzebujemy?

1 duży jogurt naturalny (taki, który w konsystencji przypomina śmietanę. Nie grecki!) - dla osób które nie są na diecie może być śmietana 12 lub 18%
1 serek topiony gouda
2 piersi z kurczaka
200 ml białego wina, połwytrawnego (ja używam takiego z lidla w małej butelce - 5 zł)
3 garści liści szpinaku
2 pomidory lub garść pomidorków koktailowych
Sól, pieprz

Na głębokiej patelni na malutkim ogniu podgrzewamy jogurt z serkiem topionym. Często mieszamy i pilnujemy, żeby jogurt się nie ściął  (śmietana lepiej wytrzymuje wysoką temperaturę). Pomidory sparzyć, zdjąć z nich skórkę i pokroić w kosteczke. Włożyć do rondelka i zalać winem do poziomu pomidorów. Gotować tak żeby na koniec odparowała połowa  wina. Do naszej patelni z jogurtem wrzucamy szpinak, przyprawiamy solą i pieprzem, dolewamy  ok 50 ml wina. Do tego wrzucamy kurczaka i czekamy aż się udusi. W międzyczasie gotujemy makaron tagiatelle. Jak juz kurczak się udusi to wrzucamy pomidory razem z winem i lekko wszystko mieszamy. Na koniec do wszystkiego dodajemy ugotowany makaron.

Powinno starczyć na 3-4 porcje :)

Smacznego!


1 komentarz: