Dzisiaj przepis na hummus. Rzecz, która ostatnio bardzo często gości na moim stole.
Czego potrzebujemy?
Ja podaję z oliwą z oliwek, ostrą papryką i świeżą pietruszką.
Hummus można umieścić w słoiczku i trzymać w lodówce przez 5 dni.
Jest to przepis podstawowy. Przed blendowaniem można również dodać inne składniki takie jak papryka, chili, więcej czosnku czy ulubione zioła.
Smacznego!
Czego potrzebujemy?
- 100 g ciecierzycy
- 1,5 łyżki jasnej pasty tahini
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki zimnej wody mineralnej
- Soda
- Sól
Ciecierzycę zalewamy wodą, tak aby wody było dwukrotnie więcej niż ziaren, dodaję łyżeczkę sody i zostawiam wszystko na ok 8 godzin (np. na noc).
Rano odlewam wodę, wsypuję do garnuszka i wlewam wodę w takiej samej proporcji jak wcześniej. Dodaję łyżeczkę sody i gotuję przez godzinę.
Po ugotowaniu umieszczam na sitku i przelewam wodą. Przekładam do naczynia do blendowania i dodaję czosnek, tahini, sok z cytryny i sól. Blenduję na gładką masę. Dolewam wodę mineralną i blenduję jeszcze raz. Próbujemy czy trzeba dodać soli. Jeżeli tak to po dosypaniu dokładnie mieszamy.
Gotowe!
Hummus można umieścić w słoiczku i trzymać w lodówce przez 5 dni.
Jest to przepis podstawowy. Przed blendowaniem można również dodać inne składniki takie jak papryka, chili, więcej czosnku czy ulubione zioła.
Smacznego!
Czy można czymś zastąpić tahini? :) \ sznuraskowo.blogspot.com
OdpowiedzUsuń