czwartek, 10 grudnia 2015

Hummus

Dzisiaj przepis na hummus. Rzecz, która ostatnio bardzo często gości na moim stole.

Czego potrzebujemy?

  • 100 g ciecierzycy 
  • 1,5 łyżki jasnej pasty tahini 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki zimnej wody mineralnej 
  • Soda 
  • Sól 




 Ciecierzycę zalewamy wodą, tak aby wody było dwukrotnie więcej niż ziaren, dodaję łyżeczkę sody i zostawiam wszystko na ok 8 godzin (np. na noc).

Rano odlewam wodę, wsypuję do garnuszka i wlewam wodę w takiej samej proporcji jak wcześniej. Dodaję łyżeczkę sody i gotuję przez godzinę. 
Po ugotowaniu umieszczam na sitku i przelewam wodą. Przekładam do naczynia do blendowania i dodaję czosnek, tahini, sok z cytryny i sól. Blenduję na gładką masę. Dolewam wodę mineralną i blenduję jeszcze raz. Próbujemy czy trzeba dodać soli. Jeżeli tak to po dosypaniu dokładnie mieszamy.

Gotowe!


Ja podaję z oliwą z oliwek, ostrą papryką i świeżą pietruszką.
Hummus można umieścić w słoiczku i trzymać w lodówce przez 5 dni.
Jest to przepis podstawowy. Przed blendowaniem można również dodać inne składniki takie jak papryka, chili, więcej czosnku czy ulubione zioła.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Czy można czymś zastąpić tahini? :) \ sznuraskowo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń