poniedziałek, 23 listopada 2015

Pieczarrrkowa

Dziś przepis na jedną z moich ulubionych zup. Pyszna i sycąca pieczarkowa :) Gotuję ją, jak większość innych zup, dzień wcześniej.


Składniki:

  • 700-750 g pieczarek 
  • 100 g serka topionego  (śmietankowy, serowy lub pieczarkowy)
  • 2 piersi z kurczaka 
  • kostka rosołowa 
  • łyżeczka pieprzu ziarnistego 
  • sól 
  • lubczyk 
  • makaron pełnoziarnisty penne na większy głód :D
Do garnka o pojemności ok 2 litrów wlewam wodę, wsypuję pieprz w ziarnach i 1/3 umytych pieczarek (w całości). Gdy woda się zagotuje, wrzucam kostkę rosołową. Po 10 minutach gotowania, wszystko dokładnie blenduję, stawiam na mały ogień i wrzucam piersi z kurczaka.

Resztę pieczarek ścieram na tarce na grubych oczkach (tego, czego nie da się już zetrzeć, rozgniatam palcami razem z ogonkami - zawierają dużo smaku i po ugotowaniu są takie mięsiste :D ). Wrzucam na patelnię, wlewam odrobinę wody (żeby  się nie przypaliły), kładę serek topiony i przykrywam przykrywką. Od czasu do czasu wszystko mieszam. Duszę dopóki serek się całkowicie nie roztopi.

Całość przelewam do garnka, w którym gotują się zblendowane pieczarki i kurczak. Dokładnie mieszam i dodaję soli do smaku. Nie piszę ile, bo każdy serek smakuje inaczej i jeden może być bardziej słony od drugiego ;)

Podaję na drugi dzień z kurczakiem,  lubczykiem i świeżo mielonym pieprzem. Gdy jestem bardzo głodna, zupę podaję z pełnoziarnistym makaronem penne.

Smacznego!


1 komentarz:

  1. Jakis jest Twoje podejscie do kostek rosolowych? Bo to podobno samo zlo?

    OdpowiedzUsuń