Dziś przepis na jedną z moich ulubionych zup. Pyszna i sycąca pieczarkowa :) Gotuję ją, jak większość innych zup, dzień wcześniej.
Składniki:
- 700-750 g pieczarek
- 100 g serka topionego (śmietankowy, serowy lub pieczarkowy)
- 2 piersi z kurczaka
- kostka rosołowa
- łyżeczka pieprzu ziarnistego
- sól
- lubczyk
- makaron pełnoziarnisty penne na większy głód :D
Resztę pieczarek ścieram na tarce na grubych oczkach (tego, czego nie da się już zetrzeć, rozgniatam palcami razem z ogonkami - zawierają dużo smaku i po ugotowaniu są takie mięsiste :D ). Wrzucam na patelnię, wlewam odrobinę wody (żeby się nie przypaliły), kładę serek topiony i przykrywam przykrywką. Od czasu do czasu wszystko mieszam. Duszę dopóki serek się całkowicie nie roztopi.
Całość przelewam do garnka, w którym gotują się zblendowane pieczarki i kurczak. Dokładnie mieszam i dodaję soli do smaku. Nie piszę ile, bo każdy serek smakuje inaczej i jeden może być bardziej słony od drugiego ;)
Podaję na drugi dzień z kurczakiem, lubczykiem i świeżo mielonym pieprzem. Gdy jestem bardzo głodna, zupę podaję z pełnoziarnistym makaronem penne.
Smacznego!
Jakis jest Twoje podejscie do kostek rosolowych? Bo to podobno samo zlo?
OdpowiedzUsuń